Gebruikelijk loon

Uit NeBelEx Wiki
(Doorverwezen vanaf Fictiefloonregeling)
Ga naar: navigatie, zoeken

Regeling

Artikel 12a van de Wet op de loonbelasting 1964[1] bepaalt dat ten aanzien van de werknemer die arbeid verricht ten behoeve van een lichaam waarin hij (of zijn partner) een aanmerkelijk belang heeft het in een kalenderjaar genoten loon op een nader bepaald minimum moet worden gesteld.


Voor de gebruikelijkloonregeling kunnen twee invalshoeken worden gekozen:

Perspectief vanuit de werknemer

Hierbij staat de vraag centraal welk loonniveau gebruikelijk is voor soortgelijke dienstbetrekkingen waarbij een aanmerkelijk belang geen rol speelt.

  • Als het gebruikelijke salaris van directeuren met dezelfde of soortgelijke functie maar die geen aanmerkelijk belang in een BV hebben, lager is, mag het fictief loon worden verlaagd naar dat lagere gebruikelijk salaris.
  • Als het gebruikelijke salaris van werknemers (directeuren) met dezelfde of soortgelijke functie maar die geen aanmerkelijk belang in een BV hebben, hoger is, mag het salaris niet in belangrijke mate (30%) afwijken van dat gebruikelijke hogere salaris. In deze situatie geldt nog de aanvullende voorwaarde dat het salaris niet lager mag zijn dan dat van de meestverdienende werknemer (zonder aanmerkelijkbelangaandelen) in de BV of daarmee verbonden vennootschappen;
  • Als het gebruikelijke loon van directeuren zonder aanmerkelijk belang lager is dan het loon van de meestverdienende werknemer in de BV (of verbonden vennootschappen) mag het salaris worden verminderd totdat het niet meer in belangrijke mate (30%) afwijkt van dat gebruikelijke loon.


Perspectief vanuit de vennootschap

Vanuit de opbrengsten van de vennootschap wordt teruggerekend welk salarisniveau een vennootschap kan dragen. Dit wordt ook wel de afroommethode genoemd. Wanneer de opbrengsten van de BV bijna geheel voortkomen uit de door de directeur-grootaandeelhouder verrichte arbeid, wordt de opbrengst van de BV verminderd met de aan de opbrengsten toe te rekenen kosten, lasten en afschrijvingen.

  • Hoge Raad, 17-9-2004, nr. 38378
  • Rechtbank Arnhem, 17-11-2009, nr. 08/2681


Jurisprudentie

  • Hoge Raad, 14 juli 2017, nr. 16/03578 fictiefloonregeling van toepassing voor inwoner van België die alle aandelen houdt in een Belgische BVBA
  • Hoge Raad, 5 september 2003, nr. 37.651 inzake premieheffing
  • Hoge Raad, 9 november 2012, ECLI:NL:HR:2012:BW4756[2]: Nederlandse belastingheffing over gebruikelijk loon is gelet op de gezamenlijke artikelsgewijze toelichting niet in strijd met het Verdrag Nederland-België 2001.
  • Gerechtshof 's-Gravenhage, 6 september 2011, nr. BK-10/00751: in België wonende dga van in Nederland gevestigde BV wordt belast voor zijn 'gebruikelijk loon'.
  • Hoge Raad, 14 oktober 2011, nr. 10/01880[3]: forse salarisverhoging kan gevolgen hebben voor verstreken jaren.
  • Rechtbank Zeeland-West-Brabant, 24 augustus 2015, ECLI:NL:RBZWB:2015:5635[4]: geen gebruikelijk loon voor Poolse dga


Aftrekbaar bij vennootschap

Nederland

De in Nederland gevestigde vennootschap kan het fictief betaalde loon - wel - in aftrek brengen (art. 10, lid 1, onderdeel g, Wet Vpb).


België

De in België gevestigde vennootschap kan niet-betaald loon, niet in aftrek brengen!


Voetnoten