You are here: Home nieuws Onbelast loon uit Nederland?

NeBelEx

.

Meest gelezen

Onbelast loon uit Nederland?

Momenteel bestaat discussie of de inwoner van België, die in loondienst is van een in Nederland gevestigde werkgever, belasting en socialezekerheidspremies moet betalen in Nederland. De discussie draait om de interpretatie van artikel 2 lid 5 van de Nederlandse Wet op de Loonbelasting 1964.

Voor de loonbelasting ben je geen werknemer als je ook (minimaal) werkt in België en België dit inkomen belast. Feitelijk is te constateren dat België twee belastingen heft over het inkomen. Ten eerste Personenbelasting. Door de werking van het progressievoorbehoud wordt het gemiddeld belastingtarief verhoogd en daarmee het bedrag aan te betalen belasting. Ten tweede heft België de Aanvullende gemeentebelasting. Weliswaar wordt dit berekend als belasting op een belasting, maar daarmee is het nog steeds een 'belasting naar het inkomen'. Bovendien vereist de wettelijke bepaling in de loonbelasting geen bepaalde omvang van deze belasting, waar dat in sommige andere wetten juist wel wordt gedaan.

Bij gebrek aan 'werknemer' zijn, vervalt de loonbelasting en daarmee ook de inkomstenbelasting en de socialezekerheidspremies. Het valt te betwijfelen of de wetgever zich dit heeft gerealiseerd.

Als Nederland niet heffingsbevoegd blijkt te zijn, onstaat discussie met de Belgische belastingadministratie of deze het -aldus onbelast- Nederlands looninkomen wel vrij zal stellen....

Toevoeging door redactie (9/6/2011)

Zie voor de uitkomst van een rechtzaak d.d. 25/5/2011.

 

Laatste nieuws

Wie is online

We hebben 2 gasten online